v

OM MUSIKTEATER UNNA
Musikteater Unna gör minimalistiska musik- och berättarföreställningar med en scenberättare och en musiker på scen. Med storytelling, narrativ musik och gestaltning skapar de episka berättelser med ett tydligt samhällsengagemang.

Teatern bildades 2010 av scenberättaren Johan Theodorsson och musikern Anders Peev med en lust att berätta dramatiska berättelser från förr men med ett modernt innehåll. Musikteater Unna spelar föreställningar både internationellt och i hela landet för vuxna, barn och ungdomar. Vi spelar i skolor och på öppna scener. 2017 började Musikteater Unna samarbeta med teaterproducenten Anna Holmlin Nilsson.

Musikteater Unna har framträtt vid flera internationnella berättarfestivaler, bla i Rom, Oslo, Paris, Amsterdam, Alden Biesen, Helsingfors och Bolzano.

VAD ÄR MUNTLIGT BERÄTTANDE?

Muntligt berättande är en viktig del av Musikteater Unnas konstnärliga inriktning. Det är en konstnärsform som funnits sedan sedan människan började kommunicera och är en delvis improviserad konstform. Istället för att lära sig utantill lär man sig en storyline som finns i den berättelse man ska framföra. Det finns många sätt att beskriva hur man gör, ett är att man hoppar mellan öar där öarna är det viktigaste i din storyline. Mellan och runt öarna använder man sina egna ord, improviserar. I dagens samhälle finns muntligt berättande i många former och inriktningar.

Material
Det som berättas kan vara folksagor, myter och sägner. Men det kan också vara egenkomponerade manus, historiska berättelser eller livsberättelser. Det kan vara en ensam berättare som berättar på ett bibliotek men det kan också vara regisserade föreställningar med musik, scenografi och ljus. Det är framförallt med det sistnämnda som Musikteater Unna jobbar.

Berättande på scenen - scenberättande
Den muntliga berättaren kallas scenberättare när hon framför en föreställning på en scen. Scenberättaren kan ta tre positioner på scen och vandrar fritt mellan dessa positioner. Ibland är det flytande vilken position berättaren befinner sig i och hoppen mellan positionerna kan gå väldigt fort. Det här är positionerna.

1. Att berätta - Grundpositionen när handlingen förs framåt, oftast i 3:e person. Berättaren kan flytta handlingen både i tid och rum eller beskriva saker och stämningslägen.  

2. Att gestalta - Här går berättaren in i en roll. Det kan vara en kort mikrogestaltning som tex när rösten förändras när man möter en karaktär i berättelsen. Eller ren teatergestaltning där berättaren för en stund blir en figur i dramat. Skillnaden mot mer traditionell teater är att i scenberättande kan gestaltningen övergå i muntligt berättande, ibland sekundsnabbt, för att sedan återgå till gestaltning. Det skiftar konstant under våra föreställningar. Gestaltningen kan vara så kort som en replik. Men det kan också vara en hel scen mellan olika karaktärer i dramat. 

3. Att vara sig själv - Denna position kan tex användas för att kommunicera med publiken dvs ställa sig vid sidan av det man berättar. För att ställa en fråga: Gjorde Rödluvan rätt som vek av från vägen?

VÅRT KONSTNÄRLIGA KONCEPT

Musikteater Unna spelar minimalistiska föreställningar som levererar episka berättelser med ett tydligt samhällsengagemang. Vi är två på scen och arbetar med följande sceniska uttryck: scenberättande (muntligt berättande + gestaltning), dramatisk narrativ musik och improviserad dramatisk tajming. Vi jobbar efter ett manus bestående av både regisserade och improvisatoriska delar, både i berättandet och musiken.

I scenberättande är grunden det muntliga berättandet som skapar scener som inte begränsas av tid, rum, scenografi och antal karaktärer. För att skapa variation används teatergestaltning som sätter emfas på utvalda scener med skriven dialog.

Dramatisk narrativ musik är specialkomponerad musik som förknippas med tex en karaktär eller en plats och används för att berätta något som inte förmedlas till publiken genom scenberättandet.

Improviserad dramatisk tajming innebär att musikern och berättaren lyssnar på varandra och tillsammans skapar dramatiska kurvor genom att mötas på bestämda synkpunkter i den dramatiska strukturen.

Johan Theodorsson skapar manus och är scenberättare i Musikteater Unna. Johan har ett förflutet som skådespelare och dramapedagog. 

Anders Peev är musiker, kompositör och ljudkonstnär. Han spelar nyckelharpor, el- och akustiskt gitarr, lutor och elbas. Han skapar egna ljud digitalt och analogt i sin studio.


VILKA ÄR VI?

Foto: Jens Mohr
Johan Theodorsson

Scenberättare, skådespelare, manusförfattare och konstnärligt ansvarig för Musikteater Unna. 

Skådespelare, scenberättare och manusförfattare. Utbildad vid Kulturama i teater och har arbetat i olika scenkonstellationer i snart 20 år med både egna föreställningar och i olika samarbeten tex Stadsmuseet i Stockholm. Johan rör sig inom olika genrer och uttryck såsom storytelling, skådespeleri och musik. Materialet han arbetar med kan variera från sagor till historiska händelser men oftast är det självskrivet med ett starkt samhällsengagemang. Johans dramaturgiska inspiration kommer ofta från fantasy och äventyrsberättelser. Han har medverkat i alla Musikteater Unnas föreställningar som manusförfattare och berättare och är en internationellt erkänd scenberättare som uppträtt på festivaler i hela Europa.

Johan driver även företaget Fantasiförmedlingen som förutom föreställningar erbjuder utbildningar i muntligt berättande.

Läs mer på www.johantheodorsson.com.

Foto: Johan Westin

Anders Peev
Musiker, kompositör, ljudkonstnär och konstnärligt ansvarig för Musikteater Unna.

Anders är yrkesverksam teater- och filmmusikkompositör sedan 2007 och har komponerat och framfört all musik till Musikteater Unnas föreställningar sedan starten 2011. Hans spelar tenor-nyckelharpa, kontrabasnyckelharpa, basmandora och elgitarr.

Anders driver Nanoq recordings och spelar med folkmusikduon Anda, Hakan Vreskala och Nina Nordvall Vahlberg.

Läs mer på www.anderspeev.com.

KONTAKT

Musikteater Unna

c/o Anders Peev
Präststigen Skogshall
649 91 SPARREHOLM

Org nr: 802510-9946

Vi har F-skattsedel


Bokning och info

Anders Peev
070-405 04 48
anders@musikteaterunna.se

Konstnärligt team

Johan Theodorsson
Scenberättare och konstnärlig ledare
073-203 81 59
johan@musikteaterunna.se

Anders Peev
Musiker och konstnärlig ledare
070-405 04 48
anders@musikteaterunna.se

MEDLEMSKAP

Teatercentrum är den fria teaterkonstens företrädare i Sverige. Vi ska vara en stark röst för de grupper, individer och konstellationer som utövar fri teaterkonst.

Scensverige är en organisation verkar för att främja den svenska scenkonstens utveckling och utöka de internationella relationerna genom samarbete och idéutbyte samt genom att sprida kunskap och information inom scenkonsten.

Berättarnätet Sverige, BNS, är en paraplyorganisation som samlar den svenska berättarrörelsen.

The Federation of European Storytelling, FEST,  is a European network of organizations and associations active in the field of storytelling.
The FEST network aims to empower the world of storytelling in Europe through sharing, learning and relationship building.

STÖD

Creative Europe - Cultural Sub-programme“Support for European Cooperation Projects related to the European Year of Cultural Heritage 2018.

Creative Europe stödjer oss i ett samarbetsprojekt mellan Raccontamiunastoria och Beyond the border.

Kulturrådet stödjer oss med ett verksamhetsstöd varje år. Konspiration! produceras med stöd av Kulturrådet.

En bit av mig är producerad med stöd av Kulturbryggan. 

Konstnärsnämnden har gett oss stöd så vi kunnat åka på berättarfestivaler i Rom, Dubai och Bolzano.

Konspiration! produceras med stöd av Stockholm stad.
Maria Johansdotter producerades med stöd av Stockholms stads.

Musikteater Unna är medlem i följande organisationer. Läs mer på Om Musikteater Unna

Vi deltar i ett stort samarbetsprojekt med berättare från Wales och Italien som ska bli en internationell föreställning. Creative Europe stödjer projektet. Övriga deltagare är berättarfestivalerna Raccontamiunastoria och Beyond the border.