BALKAN EPIC

Premiär våren 2022

Tonårssoldat, lägerfånge, mördare, småbarnspappa och dissident. Vi får följa Strahil Peev på hans våldsamma livsresa från Pirinmakedonien genom det kalla krigets Europa till Norra Botkyrka, där han levde ett dubbeliv fram till sin död.

MEDVERKANDE

Mihail Dinchev 
Tambura, tupan-trumma och sång

Mihails hemsida

Anders Peev
Tenornyckelharpa

Johan Theodorsson
Scenberättare 


OM FÖRESTÄLLNINGEN

Balkan epic baseras på musikern Anders Peevs fars livshistoria och berättas av en scenberättare och två musiker som spelar och sjunger balkansk och svensk folkmusik med nyckelharpa och stränginstrumentet tambura.

Strahil är tonårssoldat i kriget mot nazisterna, gerillasoldat mot den ryska ockupationen och kommer hem till byn där kommunisterna har konfiskerat de fattiga böndernas egendomar. Istället för att börja på Universitetet placeras han i tvångsarbete på kolchosen. Han flyr till Jugoslavien, utbildar sig till lärare, får ett jobb och blir kär i Maria. De gifter sig och får sonen Vlatko. Men en natt bryter sig säkerhetstjänsten UDBA:s agenter in i sovrummet. De vill att han beger sig ut på ett självmordsuppdrag över gränsen för att dela ut flygblad. Han vägrar. Agenterna misshandlar honom inför familjen och skickar honom till ett koncentrationsläger. Han utsätts för tortyr, svält och en skenavrättning. Vid ett sista möte genom taggtrådsstängslet lovar han Maria att de ska återförenas. Dagen därpå flyr han genom skogen till väst, jagad av lägervakterna. Nu är hans älskade bakom järnridån. Kommer han att få återse sitt barn?

I Sverige gifter han sig på nytt, bildar familj och flyttar till radhus. Nu är han bigamist. Men Maria och Vlatko förblir en hemlighet som han inte ens delar med sin nya fru hemma i Norra Botkyrka. Strahil försöker anpassa sig till det svenska folkhemmet och vill bli så svensk det bara går. Han byter namn till Sten, pratar om vädret med grannarna, klagar på invandringen och kör en gammal Volvo. I hemlighet trycker han politisk litteratur i källaren och ingår i ett exilnätverk som kritiserar regimen i Jugoslavien. Men UDBA söker aktivt upp dissidenter i väst. Därför är han ständigt beväpnad – till och med på medelklassjobbet som kontorist. Och en söndag i maj 1986 ringer det på dörrklockan till radhuset i Hallunda. In stiger en man som haltar och har svårt att andas.

Medlemsskap

Kontakt

BOKNING OCH INFO
Mette af Klint
073-948 41 51
info@musikteaterunna.se

Följ oss på 

Facebook
Youtube