KALLOCAIN

Karin Boyes framtidsberättelse

KallocainSkolaLiten
Kallocain2
KallJorgen4
Jorgen5
LeaFredikLundberg

Kallocain 

Gymnasiet. Vuxna.

En dystopi om sanningsdrogen som ger världsstaten kontroll över medborgarnas tankar. Karin Boyes litterära mästerverk gestaltas av en ensam skådespelare med ett sammanbitet metalband; elgitarr, bas och dubbla baskaggar.

Kemisten Leo Kall och hans fru Linda lever i ett framtida övervakningssamhälle. Leo har framställt en sanningsdrog, Kallocain, som staten använder för att få människor att avslöja sina innersta tankar. Men drogen får en annan effekt, människor öppnar sig och något mirakulöst händer. För första gången möts Leo och Linda och tillsammans börjar de drömma om ett annat liv. Men är det för sent?

Kallocain är en rasande och poetisk föreställning om nedtryckt kärlek i ett auktoritärt samhälle. En kärleksberättelse om det som aldrig sägs innan det är försent.

Sju minuter ur föreställningen
Bilder

Kallocain är en kärleksberättelse om det viktiga du aldrig vågade säga.

En föreställning med många tonlägen.
Gotlands tidningar

MANUS efter Karin Boyes roman
Johan Theodorsson

MUSIK  
Anders Peev

REGI
Torgrim Mellum Stene

PÅ SCEN 
Skådespelare/berättare – Johan Theodorsson
Elgitarr – Anders Peev
Bas – Johan Mörk
Trummor – Lea Larsson

LÄNGD 
120 min inkl 20 min paus.

SCENYTA 
5 x 5 m 
 
MAXPUBLIK
Enligt överenskommelse.
 
BYGG/ RIV  
180 min/90 min

KOSTNAD 
27 000 kr inkl moms, soc avg och traktamente. Resor och boende tillkommer. 

TEKNIK
Ett vanligt eluttag. Vi har eget PA, myggor och ljus.

MED STÖD AV
Kulturrådet, Musikverket och Hidegruppen

INFORMATION & KONTAKT

Anders Peev 
info@musikteaterunna.se
070-405 04 48

hidelogga_musikverketkulturradet_logo
Mette
KBoye

Tolkning av Kallocain

Musikteater Unna har observerat och lyssnat på vad Kallocain kan säga till oss idag. Romanen utspelar sig i ett skräcksamhälle där alla är rädda för varandra. Allt du gör är för statens bästa och till och med dina barn tillhör Världsstaten. Så uppfinner Leo den märkliga drogen Kallocain som medför att ingen människa kan neka till sanningen. Inte ens våra innersta tankar är våra egna längre, de tillhör staten. Men drogen får andra effekter än att bara vara ett vapen i statens strävan efter total kontroll av sina medborgare. De som får drogen pratar om längtan efter andra sammanhang än statens, längtan efter egosistisk kärlek till man eller fru, till sina barn. Under Kallocainets påverkan erkänner människor att de är rädda för att bli angivna och att de längtar efter sammanhang där man kan lita på varandra. De kan inte ljuga under sprutan.  

Starkast kommer detta fram när Leo Kall ger Kallocain till sin fru Linda. Han är svartsjuk och tror att hans chef Edo Rissen är otrogen med Linda. Är det sant? Inget kan vara mer fel. Linda säger: ”Jag har aldrig kunnat tala med dig. Du är rädd och jag är rädd, och alla är rädda. Ensam, alldeles ensam.” Linda har under hela deras tid tillsammans saknat en närhet till Leo vilket hon erkänner under Kallocainets rus. Dagen efter är Leo rädd att Linda har anmält honom för vad han gjort. Men hon säger något överraskande helt utan Kallocain. ”Jag vill tala med dig. Länge. Vill du ha lite mer av mig, Leo?"

Kallocainet för människorna närmre varandra.

KallJorgen1

Hela ensemblen efter premiären 30/7 2019 i Hide kulturbrott på Gotland.
Foto: Jörgen Bodner

Stöd

Följande stödjer Musikteater Unnas scenkonst med generösa bidrag:

kulturradet_logologga_musikverketGIF_Kulturbryggan_150mm_72dpiKON_logotype_standard_72dpiMedstodavStockholmsstad_digital_svart_textlogo%20creative%20europeAxsonJohnsons 2langmanska

Medlemsskap

Teatercentrum_logotypefest_logo text_250%20trasparente

Kontakt

BOKNING OCH INFO
Anders Peev
070-405 04 48
info@musikteaterunna.se

Följ oss på 

Facebook
Youtube