v

NYHETER

Kallocain till Skellefteå berättarfestival

19/10

Musikteater Unna hade äran att vara med på Skellefteå berättarfestival med sin nya föreställning Kallocain. Karin Boyes världskända roman gjorde succé på Nordanåteatern. Den 16/11 bär det åter norrut till utbudsdagen i Luleå som arrangeras av Riksteatern.

Läs mer

Recension av Kallocain

1 aug 2019 

"Detta är en föreställning med många tonlägen."

"Unna har vågat sig på ett till synes vansinnigt projekt."

Gotlands tidningar, 1/8 2019

Läs mer

Foto: Jörgen Bodner

Premiär av Kallocain

30 jul 2019 

En fullsatt premiär i Hide kulturbrott! Se bilder här.

Läs mer om Kallocain

Kallocain i Gotlansdspressen

7 jun 2019 

"I Johan Theodorssons tolkning av Karin Boyes klassiska roman Kallocain används den hårda musiken för att spegla huvudpersonens innersta tankar"

"'Det är musik med ett expressivt, impressionistiskt och brutalistiskt uttryck där klangerna och rytmiken är viktigast' säger Anders Peev."

Gotlands Tidningar har gjort ett finfint förhandreportage om vår kommande metal-teaterföreställning i kalkbrottet i Hide på norra Gotland. 

Läs merBiljetter

Foto: Arah Taheri

Torgrim regisserar Kallocain

30 apr 2019 

Nu är det klart att den internationelle, norske berättaren Torgrim Mellum Stene kommer att regissera Musikteater Unnas nästa föreställning Kallocain. Torgrim kallar sig själv "en moderne skald, en ordsmed som jobber både med mytisk, personlig og historisk materiale i sine helaftens forestillinger."

"Torgrim har varit med på spontant storyjam med impromusiker i Syd-Afrika, flerspråkig performance i Tadsjikistan och trollbundit publik över hela världen med sina filmiska berättarföreställningar." Du kan läsa mer på hans hemsida Klöverknekten.

Kallocain har premiär 30/7 i Hide kulturbrott på Gotland. Det är en berättarföreställning med Musikteater Unna av Karin Boyes roman. På scen är det en ensam berättare tillsammans med ett metal-band.

Läs mer om Kallocain

Unna gör Kallocain i stenbrott på Gotland

30 apr 2019 

Musikteater Unna har fått stöd av både Kulturrådet och Musikverket för att skapa en ny, innovativ föreställning av Karin Boyes framtidsroman Kallocain. Johan Theodorsson skriver manus och Anders Peev gör musiken. Som vanligt är det en musikalisk berättarföreställning, denna gång en ensam berättare med ett metal-band, elgitarr, elbas och trummor med dubbla baskaggar. 

Undertiteln är En berättelse om det viktiga du aldrig vågade säga och vi får följa kemisten Leo Kall som varit utan sin familj i 20 år. Han har skrivit en bok där han minns när han skapade sanningsdrogen Kallocain som skulle revolutionera Världsstaten, nu skulle även våra tankar bli statens egendom. Leo upptäcker oroväckande berättelser av sina försökspersoner från frivilliga offertjänsten. Om ökenstaden dit statens kontroll inte räcker. Om sånger som inte är marscher. Kan de förmedla något som är viktigt för oss?

Musikteater Unna har observerat och lyssnat på vad Karin Boyes framtidsdystopi Kallocain har att säga till oss idag. Romanen handlar om drogen som tar fram det sanna, det äkta hos alla människor. Vad är din egen, sanna röst?

Läs mer om Kallocain

Besök av italienska scenberättare

9 apr 2019 

Under fyra intensiva dagar var Musikteater Unna värdar för ett besök av Paola Balbi och Davide Bardi från berättarkompaniet Raccontamiunastoria från Rom. Det blev föreställningar av Decamerone på italienska kulturinstitutet och Kafé Ingenstans i Stureby. Dessutom gjorde Paola och Davide succé på Medelhavsmuséet med berättarföreställningar för mellanstadiet. Allt var mycket uppskattat.

Utbytet ingår i ett EU projekt och stöds av Stockholms stad och Creative Europe.

Konspiration! har spelat färdigt på Ö2

21 feb 2019 

Det blev många härliga möten med publiken under spelveckan på Ö2 i Stockholm. Frågan är om inte höjdpunkten var när 84 sjundeklassare kom från Kulturama. Föreställningen kom till sin rätt och stämningen var hög. Vi höll en kort frågestund efteråt och en av frågorna var om vi själva trodde på Mobile Anon. Ja, ibland når verkligheten och fiktionen varandra. Eller hur ska man tolka frågan?

Snart spelar vi Konspiration! igen så håll ögonen öppna för fler datum.

Läs mer om Konspiration!

Dags för Stockholmspremiär

16 jan 2019 

Den 13 februari är det dags att visa Konspiration! för Stockholmspubliken. Efter tre föreställningar i Västerås är vi är väldigt glada att vi fått möjligheten att ta Konspiration! vidare. Vi ska spela på den mycket härliga källarscenen Ö2 som ligger på Östgötagatan 2 vid Mosebacke torg. 

Tack till Kulturrådet och Stockholms stad som möjliggjort dessa fem föreställningar.

Fotograf är Jens Mohr

BiljetterLäs mer om Konspiration!

Föreställningsbilder från Konspiration!

8 jan 2019 

Några dagar innan premiären i Västerås den 15/12 2018 hade vi fotosession med Jens Mohr. Nu har de första bilderna börjat trilla in och det ser väldigt bra ut. Ta en titt på fler bilder genom att klicka på länken nedan.

Fotograf är Jens Mohr

Bilder

11 dagar kvar till premiären

4 dec 2018

15 december 19.00 är det premiär på Konspiration! på 4:e teatern i Västerås. Vi vill passa på att välkomna skådespelerskan Ann-Charlotte Franzén som kunde hoppa in med kort varsel i produktionen. Härligt med sådan briljans på scenen!

Fotograf är Jens Mohr.

Läs mer om Konspiration!

Johan berättar om Flashmobscenen

17 sep 2018

Manuset tlll Konspiration! börjar så småningom växa fram och en nyckelscen i vår föreställning är Flashmobscenen. Folk som tror på journalisterna Adam och Kalonas konspirationsteori ska träffas i en tyst protest utanför regeringskanskliet med övertejpade kameror på sina mobiltelefoner. Våra hjältar har inte en aning om hur många som ska dyka upp. Och har de kontroll över vem som kommer? Och varför de är där? Har deras konspirationsteori börjat leva ett eget liv? Flashmobscenen slutar inte i triumf trots att så många hörsammat kallelsen. Nej, för våra hjältar innebär det inget annat än att en totalångest kommer krypande. Snabbt. Inte långsamt.

Läs mer om Konspiration!

Höstens stora samarbete med 4:e Teatern i Västerås

10 sep 2018

Så jäkla kul med samarbeten! Anna och Johan var idag i Västerås för ett möte med 4:e teatern som vi startat ett samarbete med under hösten. Såklart handlar det om vår nästa föreställning Konspiration! och snart kommer ni att kunna läsa mer ingående hur samarbetet kommer att gå till. Vi är mycket glada att 4:e teatern är med och tar Musikteater Unna ett steg längre.

Läs mer om Konspiration!

Teasern klar för Konspiration

15 maj 2018

Idag lanserades teasern för Musikteater Unnas nästa stora projekt, föreställningen Konspiration!. En gastkramande berättelse om konspirationsteorier som blandar storytelling och skådespeleri. Regissör är av en av världens absolut bästa muntliga scenberättare, fransmannen Abbi Patrix som turnerat med storytelling världen runt sedan 80-talet. Kulturrådet stödjer produktionen som har planerad premiär i dec 2018.

Läs mer

Musikteater Unna är medlem i följande organisationer. Läs mer på Om Musikteater Unna

Vi deltar i ett stort samarbetsprojekt med berättare från Wales och Italien som ska bli en internationell föreställning. Creative Europe stödjer projektet. Övriga deltagare är berättarfestivalerna Raccontamiunastoria och Beyond the border.