Åk 1-6 / familjeföreställning
Tre fristående föreställningar med traditionella berättelser ur den nordiska mytologins magiska sagovärld. Med muntligt berättande, 7-strängad elgitarr, nyckelharpa, luta och slagverk tar Musikteater Unna med publiken till världsträdet Yggdrasils nio världar. Det moderna möter det uråldriga. Musik och berättande. Precis som det berättades under vikingatiden.
Trilogin tar avstamp i tomrummet Ginnungagap där världarna skapas och spänner över Mimers brunn, vanernas invasion och asarnas kamp mot jättarna. Allt slutar med Ragnarök och att världsträdet Yggdrasil välter. Men ur trädet kommer det fram två människor som blir början på den nya världen.
På ett spännande och dramatiskt vis kommer publiken att få en överblick av den fornnordiska världsbilden och en förståelse för vad människor som levde här för 1000 år trodde på och hur de såg på världen.
De nio världarna är en trilogi och består av tre fristående föreställningar:
1. Ginnungagap
I första delen skapas världen av den döde jätten Ymers kropp. I världsträdet Yggdrasil finns nio världar som befolkas av gudar, människor, väsen och jättar. Föreställningen avslutas med att Oden träffar Mimer för att få visdom. Han offrar sitt ena öga och hänger i ett träd i nio dagar för att kunna resa genom alla världar.
2. Allfader
Allfader eller Oden vaknar i trädet och tar barnen med på en resa genom de olika världarna. Oden blir berättare för barnen som får höra om de kvinnliga krigarna, Vanerna. Barnen får bekanta sig med frostjättar och svartalver, de får höra berättelser om gudar och människor. Föreställningen avslutas med att Ragnarök är på gång. Alla måste gömma sig i trädet.
3. Ragnarök
Undergången närmar sig och förberedelsen för Gudarnas slutliga kamp mot jättarna har börjat. Det blir historier om Midgårdsormen, Fenrisulven och om Vidar med skon. Till sist anländer skåpet Nagelfar och Surt, eldjätten, leder sin här över bron Bifrost. Yggdrasil välter men det är inte slutet. Lif och Leiftraser har gömt sig i trädet och det är början på en ny värld.
Föreställningarna kan bokas var för sig.
Ginnungagap – De nio världarna del 1 — Premiär i oktober 2024
MANUS
Johan Theodorsson
MUSIK
Anders Peev
PÅ SCEN
Scenberättare – Johan Theodorsson
Musiker – Anders Peev
LÄNGD
40 min per föreställning
SCENYTA
4 x 3 m
MAXPUBLIK
90 vid skolföreställning. Offentlig enligt överenskommelse.
BYGG/ RIV
120 min/60 min
KOSTNAD
Offentlig föreställning
18 000 kr inkl soc avg och traktamente. Resor och boende tillkommer vid behov.
Skolföreställningar
16 000 kr inkl soc avg och traktamente. Resor och boende tillkommer vid behov.
12 000 kr (2a förest. samma dag och lokal)
TEKNIK
Ett vanligt eluttag. Vi har eget PA, myggor och ljus.
INFORMATION & KONTAKT
Anders Peev
info@musikteaterunna.se
070-405 04 48
Följande stödjer Musikteater Unnas scenkonst med generösa bidrag: