Om teatern

Musikteater Unna skapar föreställningar med muntligt berättande och levande musik. Teatern bildades 2010 av scenberättaren Johan Theodorsson och musikern Anders Peev med en lust att berätta dramatiska berättelser från förr men med ett modernt innehåll. Musikteater Unna spelar föreställningar i hela landet för vuxna, barn och ungdomar. Vi spelar i skolor och på öppna scener.


Duon har gjort sig kända för den sanna berättelsen om Maria Johansdotter, om en transperson och folkmusiker på 1700- talet. Nästa produktion var Häxorna som utspelar sig i slutet av 1600-talet och är baserad på rättegångsprotokoll från häxprocesser i nordöstra Sverige. Deras senaste produktion är ”Hjärtat har sin egen plånbok” som handlar om en romsk EU-migrant som möter en svensk man. Våren 2017 har Musikteater Unna premiär på ”En bit av mig” som baseras på nyanländas egna berättelser.


Musikteater Unna har framträtt vid flera berättar- och folkmusikfestivaler, bla i Rom, Paris, Amsterdam, Alden Biesen, Helsingfors och Bolzano.Musikteater Unnas föreställningar 2010-2015

  1. 2016 hade vi premiär på ”En bit av mig” en föreställning av nyanländas egna berättelser.

  2. 2015 tog vi fram ”Hjärtat har sin egen plånbok” tillsammans med skådespelerskan Harleen Kalkat. Föreställningen handlar om ett möte mellan tiggerskan Emina från Kosovo och den Jonatan från Östermalm.

  3. 2015 hade vi också premiär på ”Häxorna” en musikalisk berättarteater om en ensam flicka som utmanar makten under häxprocesserna i Ångermanland på 1600-talet. Föreställningen baseras på historiska källor.

  4. Vår största succé "Maria Johansdotter" har spelats 123 gånger på skolor och teaterar sedan premiären 2012 på Stockholm pride. Det är en sann historia om en transperson som levde i Karl XIIs Sverige och baseras på rättegångsprotokoll från 1705 och 1706.

  5. Vår första föreställning "Skogens hjärta" (2010) var en barnföreställning och handlade om miljöfrågor.


Läs mer om föreställningarna


Mustikteater Unna stöds av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms stad.
Vårt konstnärliga koncept

Musikteater Unna spelar minimalistiska föreställningar som levererar episka berättelser med ett tydligt samhällsengagemang. Vi är två på scen och arbetar med följande sceniska uttryck: scenberättande, dramatisk narrativ musik och improviserad dramatisk tajming. Vi jobbar efter ett manus bestående av regisserade och improvisatoriska delar, både i berättandet och musiken.


I scenberättande är grunden det muntliga berättandet som skapar scener som inte begränsas av tid, rum, scenografi och antal karaktärer. För att skapa variation används teatergestaltning som sätter emfas på utvalda scener med skriven dialog.


Dramatisk narrativ musik är specialkomponerad musik som förknippas med tex en karaktär eller en plats och används för att berätta något som inte förmedlas till publiken genom scenberättandet.


Improviserad dramatisk tajming innebär att musikern och berättaren lyssnar på varandra och tillsammans skapar dramatiska kurvor genom att mötas på bestämda synkpunkter i den dramatiska strukturen.
Om Johan Theodorsson

Johan Theodorsson är scenberättare, skådespelare och manusförfattare. Läs mer på www.berattare.se.


Han är utbildad vid Kulturama i teater och har arbetat i olika konstellationer i snart 20 år. Konstnärligt jobbar Johan med en blandning av storytelling, skådespeleri och musik. Syftet med genreblandningen är att uppnå ett mer dynamiskt, dramatiskt berättande med målet att nå sin publik emotionellt. Den dramaturgiska inspirationen kommer ofta från fantasy och äventyrsberättelser.


Johan driver företaget Fantasiförmedlingen som förutom föreställningar erbjuder utbildningar i muntligt berättande. Johan är ordförande för både Berättarnätet Öst och Berättarnätet Sverige.
Om Anders Peev

Anders Peev är musiker, kompositör och ljudtekniker.

Läs mer på www.nanoqrecordings.se.


I pojkrummet i norra Botkyrka dundrade Iron Maiden-riffen på elgitarren. Som vuxen tog dock nyckelharpan och fokmusiken över. Anders har musiker- och pedagogexamen från Kungliga Musikhögskolan, Stockholm. Han är en allsidig musiker som komponerar musik för film och tv samt producerar och mixar skivinspelningar i sin studio i Bagarmossen.


Anders driver Nanoq recordings och spelar med folkmusikduon Anda, Hakan Vreskala och Nina Nordvall Vahlberg.

Hem

Foto: Josefin Wiklund

Foto: Jens Mohr

Foto: Johan Westin